Back in K-town - Reisverslag uit Kumba, Kameroen van Kim Elderen - WaarBenJij.nu Back in K-town - Reisverslag uit Kumba, Kameroen van Kim Elderen - WaarBenJij.nu

Back in K-town

Door: Kim

Blijf op de hoogte en volg Kim

21 Augustus 2011 | Kameroen, Kumba

Maandag was het Public Holiday vanwege het feit dat we vieren dat Maria met body and soul naar de hemel ging. Ik ben die dag wel gewoon gaan werken omdat mijn tijd in Buea toch al zo kort was.. er was echter niet heel veel te doen die dag,

Dinsdag was het druk op de afdeling maar aan het eind van de dag waren ze allemaal discharged. Aan het eind van mijn dienst dan ook even bij de maternity wezen kijken en er was een vrouw met persweeën. Ze wilde dat ik het kind op zou vangen! Ondertussen dat ik stond te wachten werd er een baby’tje binnengebracht die per keizersnede was gehaald en het niet overleefd had. Het kindje werd gewogen en in een doek gedraaid en op de grond gelegd. Wachtend totdat de familie hem/haar op zou komen halen om te begraven. De bevalling waar ik op had staan wachten ging heel erg moeizaam en ook hier werd besloten voor een keizersnede. Dus weg was mijn kans L.

Woensdag was er een kindje met meningitis opgenomen. Hij had sinds de dag ervoor al convulsions en hij lag nu in coma. Echt heel zielig. Gelukkig ging het de donderdag wel een stuk beter. Die dag ben ik naar een meeting gemoeten welke ging over de National Nurses Day welke plaats zal gaan vinden in Buea op de 27,28 en 29 oktober. Ik ben dan al niet meer in Kameroen maar ze dachten dat ik er misschien wel wat van zal leren. Oh, de meeting duurde 3 uur en het was ontzettend saai!

Donderdagochtend ben ik al eerste naar de maternity gegaan omdat ik nog steeds geen bevalling had meegemaakt. En er was inderdaad iemand die op het punt stond om te bevallen. De bevalling was heel eng om te zien. Het ging heel moeizaam en het hoofdje zat klem. Blijkbaar wisten ze al dat het baby’tje dood was dus haalde ze het baby’tje er heel lomp uit. Volgens mij braken ze zelfs zijn nek, echt heel lomp. Het baby’tje was groot en volgroeid. Aangezien het vel of de huid los aan het laten was konden ze schatten dat de baby al twee dagen dood was. Ze wisten dus van te voren al dat het kindje dood zou zijn, waarom lieten ze me dan kijken?? Het was een trieste aanblik. De studenten begonnen er foto’s van te maken; onbegrijpelijk. Ik had m’n camera ook bij maar daar kan ik echt geen foto’s van maken. Dan kennen wij toch meer respect. Ik vroeg de dokter waarom die het leuk vond om foto’s te maken, zegt hij: dat kan van pas komen tijdens lessen die ik geef. Van hem snap ik het dan nog wel maar van de studenten niet. En dan nog.. er werd geen toestemming van de moeder gevraagd. Haar man werd er bijgehaald om de baby te zien. Hier is het namelijk niet normaal dat de man of familie bij de bevalling is. Dus de vrouw moet het met de verpleegkundigen en de verloskundige doen die erbij zijn. Terug op de kinderafdeling er met een verpleegkundige overgehad en zij vertelde me dat dat normaal is. Ze vroeg me waarom ik nog geen foto’s gemaakt had. Dus ik vertelde dat ik de patiënten privacy gun en in Nederland is het niet normaal om van ieder patiënt maar foto’s te maken. Ook in de Ejed Clnic doe ik dat niet. Dus ze nam me mee en zorgde dat ik van ieder patiënt een foto mocht maken. Sommige gingen er echt voor zitten. Natuurlijk vind ik het leuk om die foto’s te hebben maar voel me er niet fijn bij om ze te maken. Is iets ethisch. Na de rondes met de vrouwelijke dokter ben ik weer naar de maternity gegaan. Weer was er een vrouw op het punt van bevallen. Ik heb van 1 tot half 3 gewacht toen de dokter me een break gaf. Dr. Nzume kwam me namelijk bezoeken. Met een grote grijns stond hij op me te wachten. Samen even gekletst maar hij zag dat ik terug wilde, want wilde de bevalling niet missen. Terug in de bevallingskamer zag ik de dode baby van vanmorgen nog op de grond liggen, wel gedraaid in een doek. Na een tijdje werd die in een karton gedaan met een plastic zakje met de placenta en zo aan de familie gegeven. En dat terwijl er op dat moment een vrouw lag te bevallen, raar! Rond half 4 werd een mooi meisje geboren en ik was erbij! Prachtig wonder! Hier natuurlijk WEL foto’s van gemaakt,

Vrijdag was het een dag van afscheid nemen zowel van het ziekenhuis als van mijn familie in Buea. Ik was op tijd terug in Kumba. Oh.. wat scheelt de temperatuur veel. Ik heb het in Buea zo koud gehad en hier is het echt warm. Heb zelfs de zon weer zien schijnen! Toen ik thuiskwam schrok ik van Maria Grazia. Ze is in twee weken zoveel gegroeid en ze heeft zoveel bijgeleerd. Als ze je telefoon ziet pakt ze die en houd ze die bij haar oor en zegt ze: allowh? Op ieder muziekje die ze hoort danst ze en ze rent het hele huis door. En het is prachtig om te zien hoe ze engels, pidgin en bakossi verstaat. Heb haar die twee weken ontzettend gemist.. hoe moet dat nu die 4 maanden.. ;)

Gister en vandaag weer Kumba (her)ontdekt. Naar de kliniek, postkantoor, markt en supermarkt geweest en het voelt weer als vanouds. Mensen (ook die ik helemaal niet ken) vragen me: ‘U don cam back?’ (ben je weer terug gekomen?). Ze hebben die blanke dus wel gemist! Werd leuk verwelkomt in de kliniek. Er is een nieuw apparaat in de lab die meer labtesten mogelijk maakt dus de kliniek is kwalitatief aan het verbeteren!

Ben blij om weer terug te zijn,
Liefs,
Kim Ntube

• 21 Augustus 2011 - 21:38

Mama:

Oooooh Kim echt wel jou ding.........
    Je ziet er stralend uit. Echt helemaal geweldig wat je daar allemaal meemaakt en doet. Wij kijken al uit naar je thuiskomst, maar ik begrijp wel dat je weer terug gaat.

Kusjes Mama xxxxxxxxxxxxxxxx

• 21 Augustus 2011 - 21:50

Pa:

Hai Wimke

Komen net van de film af wij met Niek en las jou verhaal , weer heel gaaf wat je meegemaakt hebt , maar heeft voor mij lang genoeg geduurd en kan niet wachten tot je thuiskomt ( en niet op vakantie) Ben vanmorgen naar de neefjes wezen kijken bij Best vooruit Ricky en Daantje .
    Heb met Meester Dre gesproken en moest jou de groeten doen , bij deze.
    Nog 4 weken genieten en dan naar huis.

Grt Pa xxx

• 22 Augustus 2011 - 05:57

Mariëll:

Lieve Kim,
    Pffffffff,zwaar hoor,met zo`n bevallingen.....
    Ja,wat hebben wij het dan hier toch (gelukkig) beter geregeld!
    Weet je?Sinds ik jou verhalen weer lees en ik weer in het ziekenhuis moet zijn en moet wachten en wachten en de mensen maar klagen,zeg ik voortaan elke keer(hardop) ach,we worden nog geholpen en daar mogen we dankbaar voor zijn!
    Ja,dan moet men me daar op dat moment toch wel gelijk in geven!
    Nou,maak er nog een fijne tijd van daar!
    Liefs,Mariëll XX

• 22 Augustus 2011 - 11:17

Harrie En Leny:

kim je hebt er even op moeten wachten voor een bevalling mee te maken maar het is je toch gelukt je ziet er ook erg goed uit we hopen dat je die 4 weken dat je er nog bent nog veel ervaring op kunt doen

liefs harrie en leny

• 23 Augustus 2011 - 10:52

Ria Mitchell:

Hoi Kim, Eindelijk een gezonde Baby.
    Wat een toestand daar? Wat moet jij straks een heimwee hebben, naar al die lieve mensen, maar ook nog veel veranderingen straks door voeren?
    Als jij voor daar kiest, Noem ik jou Missiezuster Kim van Elderen.
    Heel veel kracht en wijheid bij al wat je doet. Kus van mij Ria Mitchell.

• 23 Augustus 2011 - 14:31

Adri:

Ha Kim,wat een ervaring weer heel anders dan hoe het hier in Nederland gaat.En wat een kanjer ben jij zeg, je moet het toch maar allemaal verwerken!
    Gelukkig maak je ook heel veel leuke dingen mee zodat het allemaal een beetje in balans blijft!
    Foto's zien er leuk uit,Maria Grazia wordt al een heel dametje.Kim hou je goed en geniet nog maar fijn van de laatste weekjes!Heel veel groetjes van ons allemaal.

• 26 Augustus 2011 - 16:54

Anneke:

Wat een mooi verhaal weer Kim. Fijn dat je een gezonde bevalling hebt mee mogen maken. Je had er even op moeten wachten.

En wat een verschil tussen de omgang met patiënten in Nederland en Afrika zeg. Echt knap hoe je daar mee omgaat.

Maak er nog een paar fijne weken vak meis!!

XX