Youth Day in Melongo
Door: Kim
Blijf op de hoogte en volg Kim
13 Februari 2011 | Kameroen, Kumba
In de kliniek heb ik deze week iets meegemaakt wat erg indruk op me heeft gemaakt. Op maandag kwam er schreeuwend een vrouw in de kliniek met ontbloot bovenlijf en helemaal vochtig met ei in haar haar. Er was al duidelijk te zien dat er delen van haar lichaam verbrand waren. Blijkbaar was haar kabba (Afrikaanse wijde jurk) in brand gevlogen van achter en had ze moeite moeten doen om die uit te krijgen. We hebben haar naar bed gebracht en ze kreeg een pethidine injectie waarvan ze in slaap raakte. Vervolgens kreeg ze een infuus. Ik heb samen met Veerle de Burn Chart ingevuld en daaruit bleek dat ze 9½ procent van haar lichaam verbrand was. De geur van het verbrande huid was zo doordringend dat ik het nu nog af en toe ruik als ik eraan denk. Echt verschrikkelijk. We hebben haar zo goed als het kon schoongemaakt maar de geur bleef hangen. Ik vergeet die geur nooit meer. Het valt wel op dat ze hier geen protocol hebben hoe om te gaan met brandwonden. Er moest veel overlegd worden hoe dit nu aan te pakken. Eigenlijk hebben we vrij weinig gedaan dan alleen pijnstillers gegeven. De daaropvolgende dagen heb ik haar in de gaten gehouden en ik schrok echt van de ontwikkeling. Haar gezicht begon flink op te zwellen en haar handen zaten vol flinke blaren. Bij de rondes met de dokter klapte er een blaar en ik heb nog nooit zoveel vloeistof daaruit zien komen. Ik vond deze hele situatie nogal in drukwekkend! Echter heb ik haar vanaf woensdag ochtend niet meer gezien aangezien ik het druk had met werk buiten de kliniek. Dinsdag en woensdag moesten we namelijk van 12 tot half 3 een Medical Check Up doen bij de werkers van TRC. Het was niet zo heel boeiend aangezien er veel werkers niet op kwamen dagen. Donderdag moest ik vroeg op aangezien ik al om 7 uur bij de Brasseries du Cameroun (drankleverancier) moest zijn voor de Medical Check Up van de werkers daar. Aangezien ik daar veel mensen ken was het super gezellig en verveelde het niet. We hebben er tot 12 uur gezeten en toen kon ik naar huis want er stond die dag een lange tocht op ons te wachten……………..
Melongo
…….. Donderdag vertrokken we namelijk rond 3 uur met de auto richting Melongo! Dokter, ik, Emmanoe (chauffeur), Veerle, Jessica, Roel, Harrisson, Michael (laborant), Terrence, Pascal en Eneme. Met de pick up reden we de 2 uur durende weg naar de brug waar we de auto achter zouden laten. De weg was ontzettend slecht en dus moeilijk te berijden. Daarbij begon het ook nog eens te regenen! Bij de brug aangekomen iedereen z’n tas gepakt en de mijne was doordrenkt. Al mijn kleren in mijn tas waren nat en vies. Maar goed… het is Afrika denk ik dan maar. Om 5 uur gingen we dan eindelijk te voet de berg beklimmen, ik en Michael voorop. Echter liep hij zo hard dat ik me kapot liep en dus hem maar heb laten gaan. Ik heb genoten van de pure jungle en de regen hinderde me daarin gelukkig niet. In het donker kwamen we bij de rivier aan die we moesten oversteken. Maar ik wist dat het nu niet heel ver meer was en dus ging ik vol goede moed de rivier over. En toen kwam ik in het geweldige mooie MELONGO! De kinderen kwamen meteen op ons af en ik merkte dat ze me herkende. Het meisje, Ahone, die in 2009 steeds aan me hing kwam nu ook meteen naar mij toe en riep “Na ma own dis” (dit is de mijne). Echt helemaal geweldig. De dorpsgenoten kwamen ons verwelkomen in het huis van de dokter. Er was echt een herkenning voelbaar. Ze zeiden tegen mij: “Ntube, u don come back” (Ntube, je bent teruggekomen!). Echt een super fijn gevoel, ze vergeten je hier dus niet zomaar. Aangezien ik bij de kinderen herinneringen op wilden halen speelde ik met mijn telefoon het lied die ook op youtube staat en danste met ze. Ze werden helemaal gek en dansten er op los. Super leuk! Iedereen was ontzettend moe van de wandeling en dus gingen we een beetje op tijd naar bed. Jessica, Veerle en ik hadden met zijn 3e twee bedden. Dit maakte dat ik mijn bed deelde met Jessica. Wat heb ik gelachen. De volgende dag vertelde Jessica dat ik aan het praten was in mijn slaap en nog wel in het Pidgin. Nou.. dan ben je toch wel fort heel ingeburgerd. Haha..
Vrijdag was ik al om 7 op. Melongo in het daglicht.. adembenemend mooi! Ahone kwam me als eerste ‘asange’ (goedemorgen) wensen. Toen om 10 uur iedereen op was ging de dokter ons een rondleiding geven door Melongo en de village erna. Super mooi en herkenbaar. De mensen reageerde heel positief op mijn terugkomst. Om half 12 waren we weer terug want om 12 uur zou het programma beginnen. De reden voor onze komst in Melongo was namelijk voor Youth Day (kinderdag). Om 12 uur begon het programma, er waren drie klassen die hieraan deelnamen. Ze begonnen met marcheren en daarna zingen en dansen. Het dansen was geweldig!! Wat een ritmegevoel hebben die kinderen en de manier waarop ze hun kont schudden is ongelooflijk! Enorm genoten! Hierna was er een break en van ons werd verwacht dat we ook mee traditioneel zouden eten: Bushmeat, Fufu en eru. Het was een verschrikkelijk moment. Na een paar happen van de fufu en eru was ik het al beu, kreeg het niet meer doorgeslikt. De bushmeat was al helemaal een ramp.. de haren zaten er zelfs nog op. De dokter merkte het gelukkig op en stuurde ons naar huis om daar normaal te gaan eten :D. Na het eten gingen we weer terug naar het veld want er waren nog wat voetbalwedstrijden te bewonderen. Altijd heerlijk om naar die gespierde mannen te kijken ;). Na het hele programma gingen alle kinderen met ons mee naar huis en ik had ballonnen meegenomen die ik toen aan ze gaf. De kinderen gingen door het dolle heen, geweldig. De dokter had nog lollies en prawncrackers om uit te delen. Echt feest voor hen dus. Ondertussen maakte iedereen zich klaar voor de avond want er zou een groot feest plaatsvinden. En ja.. het was inderdaad een gezellig feest. Ik en dokter hebben samen mignocité gedanst en iedereen was verrast dat ik dat kon dansen. De sfeer was goed en ik heb het dan ook tot half 3 volgehouden. Het was een korte nacht want om 7 uur moest ik weer op om vervolgens om half 9 de berg weer te gaan beklimmen. Aangezien we vroeg waren namen we deze kans om de waterval te bekijken. En dat alles in the heart of the jungle. Kippenvel momenten! Ik en de dokter hadden besloten samen achteraan te gaan lopen om onze eigen tempo te bepalen. We hebben veel rustmomenten genomen,, nee.. het was niet makkelijk. Mijn benen waren net pudding. Gelukkig wist de dokter mij wat af te leiden en ik hem. Heb veel verhalen van hem te horen gekregen over vroeger toen hij regelmatig deze weg nam en hoe makkelijk het toen was. Daarnaast heeft hij veel dingen uitgelegd zoals hoe hij vroeger jaagden en over de verschillende bloemen en bomen. Nu weet ik ook waar de naam Melongo vandaag komt: Melongo is een liaan die je herkent aan de draaiing en deze word gebruikt bij het maken van bruggen, de bekende hambock’s. Het was een rustgevende tocht en heb enorm genoten. Om 12 uur waren we bij de auto en vertrokken we richting Kumba. Daar aangekomen wakker geworden op de dokter zijn schouder. Iedereen was kapot dus maakte het allemaal niks uit. Die dag wat gerelaxt en gisteren avond stonden we weer in de Nightclub in Kumba. Hahaha.. alles eruit halen wat erin zit! ;)
Liefs,
Ntube
13 Februari 2011 - 13:57
Anke:
Jeeetje kim wat een verhaal!!
Wat doe jij veel in 1 week!
Super leuk en mooi verhaal weer om te lezen.
Jij vermaakt je daar wel, dan hoor ik wel.
Ga zo door meid!!
Kuz -
13 Februari 2011 - 19:15
Nange:
Leuk je verhaal weer te lezen. Je maakt van alles mee! Veel plezier de komende week.
xx Nange
13 Februari 2011 - 20:53
Mama:
Hallo lieverd,
Wat heb je toch weer veel mee gemaakt. geweldig om je verhaal te lezen. Wat leuk dat je ballonnen hebt uitgedeeld. Daar waren ze zeker wel blij mee....Melongo is wel heel erg mooi en de weg er naar toe ook hoor.
Nou lieverd we wensen je weer een fijne week toe en kijken weer uit naar je verhaal.
Doe iedereen de groetjes van ons......
Liefs, Kusjes en Knuffels,
Mama Papa Kira en Nena XXXXXXXXX -
14 Februari 2011 - 07:40
Carola:
Trots...dat ben ik op je!!!!
Super meis dat je het nog steeds naar je zin hebt!
xxxxxxxxxxxx -
14 Februari 2011 - 14:57
Mariëll:
Wauwwwwwwww,lieve Kim...
Wat een mooi verhaal weer!
En die foto`s met die mooie kindjes,zo lief!!
TOPPIE!!!
Ik wacht met smart op je volgende verhaal!
Veel liefs,Mariëll XX -
14 Februari 2011 - 18:23
Bart:
Estoy orgulloso de ti, qué puede hacer para esa gente! Gran!
Besoss!!!!!!!XX
15 Februari 2011 - 20:56
Lisanne:
Vin het echt zo leuk om elke keer weer je verhalen te lezen! Zijn en blijven zo boeiend :D geweldig. En gewoon geen 1 week hetzelfde he, heerlijk lijkt me dat! en dat stappen hoef je hier niet te missen dat zie ik wel, je gaat daar gewoon vaker als wij hier gaan haha ;)
Good Luck Girl! Kuss -
16 Februari 2011 - 18:27
Adri:
Heel mooi verhaal weer Kim!!En wat sta jij op alle fronten dicht bij de natuur.
Heel leuk dat ze jou nog kenden in Melongo, en dat je kinderdag mocht mee maken de foto's zijn prachtig.
Heb weer genoten van je verslag, fijne week en tot de volgende keer.
Bestse groetjes!! -
18 Februari 2011 - 21:05
Dorothe:
Respect, Respect, Respect
Kippenvel, dat krijg ik van je verhaal!!!
Super wat jij meemaakt meissie!!!!!!!!!
Veel knuffels en succes. xxxx